AKWE:GON : Our Place

  • Image
    Site map
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
  • Image
    Axonometric view of project in relation to the different directions
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
  • Image
    Plan drawing
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
  • Image
    Exterior render
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
  • Image
    Night render view of courtyard space
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
  • Image
    Interior collage of people surrounding a campfire
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
  • Image
    Interior collage with view outside to gardens
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
  • Image
    Interior collage during winter
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
  • Image
    Long section of building outlining the different programs in the space
    Elizabeth Lenny / Florence Ma / Iris Ip / Kevin Kunnappilly / Elizabeth Yeoh
Author(s)
Elizabeth Lenny
Florence Ma
Iris Ip
Kevin Kunnappilly
Elizabeth Yeoh
Project Date

The siting of our longhouse intends to bring attention to the cyclical relationships that unfold throughout its occupation, with reference to Iroquoian cosmology and the metaphor of the great circle from A Fair Country: Telling Truths About Canada.

Our longhouse is oriented in the East-West axis following the path of the sun. This East-West journey is interrupted by a pause in the centre. Here, the building opens to the South, the North and the sky above.

To the South, the inhabitants are reminded of the growth and harvest cycle. A communal garden arranged by companion planting grows in abundance. The plants produce food, medicine and can additionally be used by the community for craft and dyeing. A compost pile for food scraps and waste lies adjacent to the garden.

To the North, is a protected resting place, a reminder of birth and death. The burial site is framed by an opening in the grove of nut trees. From the approach up the hill, this grove acts as a palisade, screening the longhouse from afar.

Up above is a hole in the sky to observe the movement of the sun, moon and stars - a reminder of our place in the cosmos.