Perception of Light

  • Image
    Exterior collage view of the house.
    Exterior collage view of the house.
    Jessica Kong
  • Image
    Section drawing through house.
    Section
    Jessica Kong
  • Image
    Interior collage view.
    Interior collage view
    Jessica Kong
  • Image
    Photograph of physical model.
    Physical model
    Jessica Kong
Author(s)
Jessica Kong
Project Date

This project explores the extent in which architecture can control and manipulate natural lighting. This house is designed for a collector of vintage spectacles and
the design reflects the nuances and characteristics of this collection.  The house itself is designed to act as an optical instrument: reflecting light, omitting
light, and receiving light. Various shading devices are used to create unique moments of light which  frame the collection that the collector has on display.

This house is situated in the Riverbluffs Park in Galt, Cambridge. It naturally integrates itself into the hill, taking
on the incline in elevation as a key element of the design.

All drawings are hand-drafted.