Symbiosis

  • Image
    Render of the lower pool area
    Lower Pool Render
    Brianna Brown
  • Image
    Site section and longitudinal section of community centre.
    Section AA & CC
    Brianna Brown
  • Image
    Site Plan
    Site Plan
    Brianna Brown
Author(s)
Brianna Brown
Project Date

Situated in Wasaga Beach, Ontario, Symbiosis is a multipurpose pier and community centre designed for the mutual benefit of its surrounding environment and its township’s economic and recreational needs. In providing a terraced landscape for recreational enjoyment, the apparatus serves as a public natural pool that can be accessed regardless of the flood levels experienced by the Georgian Bay. The perimeter of the structure is lined by tiered flood-embankments that are covered in native floodplain vegetation and abutted by coastal groins that aim to mitigate the erosion of the beachfront. Pole hulas have also been implemented on the structure’s piers to increase aquatic biodiversity. This condition provides an intimate learning environment that the community centre capitalizes on in its classroom’s glass floor and proximity to the water.  

 

Designed in accordance with hydrological, ecological, botanical, and anthropomorphic forces, Symbiosis is an architectural intervention that is as transformative as the landscape it finds itself in.