The Vault

  • Image
    Exterior render view
    Exterior render view
    Adrien Fera
  • Image
    Floor plans
    Floor plans
    Adrien Fera
  • Image
    Section drawing
    Section
    Adrien Fera
  • Image
    Model photo
    Model
    Adrien Fera
Author(s)
Adrien Fera
Project Date

The Vault can be found along the Mill Run Trail in Cambridge, Ontario and is a home for a collector of archival high fashion. The display of this collection must be without any direct UV rays which can damage the structural integrity of fabric. A balance between bright living spaces and necessary protection of the garments is found through the use of a buried circulation core that acts as a display for hanging garments and vertical catwalk. The Vault is not only a home but an office as well, which includes a secondary clothing display and built-in garment table. Two entrances to the house allow separate access to the private residence for informal guests, from the walking trail below, and invited formal guests entering from the subdivision at the top of the hill. A light-well that becomes a moss garden at the bottom of The Vault brings diffused light to the buried core. Garments hung in the vault are suspended similarly to the sculptural textile works of E. V. Day which are referenced throughout this drawing set.