WaterMark

  • Image
    plan of one pavilion
    pavilion plan
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    shoreline elevation showing one pavilion
    elevation
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    Diagram analysis.
    Pavilion Canopy Study
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    Exterior collage view.
    Exterior view
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    Exterior collage view.
    Exterior view
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    material system studies with angles and water loading
    Material System Studies
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    material system studies
    Material System Studies
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    material system studies
    Material System Studies
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    material system studies
    Material System Studies
    Julie Niu / Meghan Won
  • Image
    material system study - detail photo showing material pattern
    Material System Studies
    Julie Niu / Meghan Won
Author(s)
Julie Niu
Meghan Won
Project Date

WaterMark is a series of iterative pavilions generated parametrically to respond to their specific locations along the flood wall. By creating shade, acting as screens, and providing cover to the public, they serve as markers along the waterside. 
They take their form through a computer script that analyses he site for anchor points, establishes boundary and shape by translating x,z,y points, and then applying a shifting dia-grid that activates the membrane. 
The project varies in shape throughout the year as different seasons yield rainfall and snow that distort the ETFE membrane, stretching and pulling the tensile steel structure and causing it to distort. The cells closest to 0° will sag the most in rainfall.