York Student Residence

  • Image
    Exploded axonometric of the buildings on site.
    Exploded Axonometric
    Caroline Brodeur
  • Image
    Section through buildings on site.
    Section
    Caroline Brodeur
  • Image
    Interior render of the gallery space.
    Interior view: Gallery
    Caroline Brodeur
  • Image
    Interior render of a student’s room.
    Interior view: Room
    Caroline Brodeur
  • Image
    Exterior render of multifunctional exterior ramp.
    Exterior view: Multifunctional ramp
    Caroline Brodeur
Author(s)
Caroline Brodeur
Project Date

A variegated built landscape redefines the York University’s role as a place of community and connects it to the public realm. This project situates itself between developing urban corridor of Keele and the complex ecological nodes and corridors that define the area. 

This interior is characterised by sectional and programmatic adjacencies that are linked by a promenade. This artery expands and contracts as it weaves through the spaces, often blurring one into another. These sectional changes are reflected in the roofscapes of each building which take on three distinct characters. The relatively simple residential towers accommodate smaller scales of collectivity.  

This project operates as a symbol of York, pushing the university’s identity and presence to the edge of the relatively insulative campus.